terug naar overzicht

vierkantshoeve wordt meergezinswoning

not breaking the wall, Outgaarden

Outgaarden is getypeerd door oude waardevolle woningen, hoeves en ook dit project was niet anders.
lees meer

De eigenaars kwamen langs met hun mooie vierkantshoeve uit de 18de eeuw, met de vraag om hier een meergezinsproject in te realiseren.

1ste stap de gevoeligheden bij de bevoegde instanties aftoetsen. Waar staan ze voor open, welke zijn de waardes en de visies van de gemeente. Het is en blijft steeds een verhaal van geven en nemen.

Na heel wat gesprekken, was de kogel door de kerk en mocht het binnenterrein plaats bieden voor 3 extra woningen. De originele ommuring hebben we volledig behouden, enkel het later toegevoegde deel is afgebroken.
Met de nodige aandacht voor de aansluiting van tuinen en parkeergelegenheid, werd dit een volledig totaalconcept.

De woningen zelf zijn compact, maar zeer functioneel en laat nu net dat laatste ons stokpaardje zijn. Het volume is een moderne interpretatie van de vierkantshoeve.
De uitvoering had zeker zijn uitdagingen, zoals de bestaande ommuring stutten, restaureren van delen van het poortgebouw en het verankeren van het nieuwe met het oude.

Een verhaal waar nog eens bewezen werd dat het bundelen van iedereen zijn sterktes en doorzettingsvermogen , tot een heel mooi resultaat leidt. Bouwen doe je immers nooit alleen, niet alleen de architect, maar ook de juiste aannemer vinden is cruciaal voor jouw bouwverhaal.