terug naar overzicht

Zonevreemde woning

textuur, Holsbeek

Wat als de ouderlijke woning plots leeg komt te staan? Houden? Verkopen?
Oké, het is volledig gedateerd, maar wat een unieke locatie.
lees meer

De zoektocht naar zijn nieuwe uitstraling komt uiteindelijk voort uit de update naar deze eeuw. De huidige isolatienormen en de nood naar energiezuinigheid was de aanzet naar voorstellen rond nieuwe materialiteit welke kon gedijen in deze landelijke omgeving. En laat dat nu niet crepi zijn!
De keuze naar baksteen leek vanuit de omgevende context de meest logische te zijn. De keuze van de baksteen zelf is evenzeer een bewust verlangen naar textuur.
Niettegenstaande dat de woning binnen de 1000m³ gebleven is omwille van zijn zone-vreemde ligging, zal de ruimtelijkheid de 1000m³ wel overschrijden!

Ook aan de eenvoudige vorm van de woning werd dat vleugje karakter toegevoegd. In de voorgevel ontstaat er wat extra volume als moderne dakkapel; in de achtergevel wordt dan net wat volume weggenomen waardoor plaats voor een dakterras ontstaat. Deze bieden de bovenverdieping het gevoel van bestaan. Wat voordien een leven onder een zware kapconstructie was, opent nu zijn deuren voor een ruimtelijkheid tot ver buiten zijn eigen gevels. Niettegenstaande dat de woning binnen de 1000m³ gebleven is omwille van zijn zone-vreemde ligging, zal de ruimtelijkheid de 1000m³ wel overschrijden!
Zeker met het maken van de juiste raamgaten of hoekopeningen op het gelijkvloers. Klus geklaard.

Niet te herkennen, maar dit was de basis van het verhaal.